prenocisca-sprehod

Deželo najbolje spoznamo, če jo prehodimo. Kdor se želi izdatno naužiti narave, čudovitega gozda in nedotaknjene pokrajine, se mora podati po eni izmed privlačnih pohodnih poteh. Poti je dovolj za vse, od najlažjih in rekreativnih pohodov do resnih planinskih tur, ki zahtevajo več kondicije.

Priporočamo pohod na Kamengrič ali pa obisk Babnega Polja. Pohodništvo, uživanje v naravi in obisk lokalnih znamenitosti so najlepša oblika spoznavanja občine Loški potok.

Markirane poti

1. ŠEGOVA POT (4 ure)

Tradicionalni pohod po Šegovi poti je vsako leto na velikonočni ponedeljek. Pot se prične na avtobusni postaji na Hribu vodi skozi Šegovo vas, zaselek Matevljek, mimo lovskega bivaka in »votle stene« na Jazbino. Tu se pot dvigne na Petelinjek, se po grebenu spusti nazaj do ceste ter se preko Mašuna, Jelenjega vrha in Retijske uvale zaključi na Hribu.

2. HRVATARJEVA POT (5 ur)

Tradicionalni pohod na Travno goro je na pustno soboto in se prične na avtobusni postaji na Hribu, od koder se povzpnemo skozi vas, mimo Ograde, M’htajnarjevih dolin, do »Ta šmrkove bukve«, do koder so može in fante, ki so hodili sekat v hrvaške gozdove, spremljale žene in dekleta, nato naprej do Travne gore in nazaj na Hrib ali preko Malega Loga in Retij.

3. POT NA OGENCO (4 ure)

Tradicionalni pohod do partizanske bolnišnice na Ogenci, ki je vsako zadnjo soboto v juliju, se prične na Hribu in teče skozi zaselka Dednik in Belo Vodo, mimo Povletove jame, spomenika padlim učiteljem v Martalozu, kjer se vzpne na Ogenco (jama, spominska brunarica). Povratek je mimo lovske koče v Sušjeh in Lom.

4. PRVOMAJSKA PEŠPOT NA KAMNI GRIČ (1,5 ure)

Pohod ima dve izhodišči: na Hribu in v gospodarski coni v Malem Logu. Poteka po markirani poti. Z avtobusne postaje na Hribu gre pot mimo Ograde, Škril, Loma in preko sedla do koče na Kamnem griču. Iz Malega Loga pa vodi pot mimo Šenika, Oražmovega laza, znamenja in vikendov do koče na Kamnem griču.

5. PEŠPOT OB RIMSKEM ZAPORNEM ZIDU V OBČINI LOŠKI POTOK (5 ur)

Pešpot poteka skozi občine Sodražica, Velike Lašče in Bloke. V Loški potok vstopi na severnem delu in poteka po lazih in košenicah čez Mali Log v Retijsko uvalo, na Tabor, v Šegovo vas in na Petelinjek ter naprej na Babno Polje. Rimski zaporni sistem, postavljen v obrambo pred ropajočimi in nasilno ­naseljujočimi se ljudstvi z vzhoda, je nastal v 3. in 4. stoletju skupaj z obrambnimi trdnjavami, obzidanimi naselji, kasteli, stražnimi in oglednimi stolpi, prežami in utrjenimi podeželskimi vilami, mitnicami in drugimi vojaškimi postojankami. V 7. in 8. stoletju pa je prav ta zid predstavljal zahodno naselitveno mejo Slovanov.

Sprehodi in tradicionalni pohodi

POT ČEZ BELO VODO, MRTALOZ IN MIMO ZLATE (2,5 ure)

Pohodniška, tekaška ali kolesarska krožna pot vodi s Hriba čez Dednik in Belo Vodo do Čednikovega žleba, mimo zlate smreke ter pod Levičnikom in Martinovim vrhom nazaj na Hrib.

PO PASTIRSKIH STEZICAH TRAVNIKA (5 ur)

Krožni pohod na prvo soboto v januarju poteka od gostilne Pri Kapcu preko Bele Vode, Grdih lazov do Mošnevca, se spusti v Sodol, prečka glavno cesto ter vodi preko Suhega vrha do izvira v Malnih, dalje proti Srednjemu vrhu in na ranč Kapuna ter od tam h Kapcu v Travnik.

RETIJSKA KROŽNA POT (2,5 ure)

Izpred pošte na Hribu na Tabor, od koder je lep razgled na Retje, po gozdni stezici do Šegove vasi in desno na makadamsko cesto ter levo na glavno asfaltno cesto , ki vodi po robu Retijske uvale pod Rajsko goro, mimo nekdanje skakalnice, na razcepu desno do izvira Celevec v Retjah, levo do sv. Florjana, dalje skozi Zakotek desno na glavno cesto in levo v Mali Log, mimo bencinske črpalke, desno na cesto Sodražica-Loški Potok in levo skozi gozdiček, nato desno po asfaltni poti navzdol skozi Hrib.

HRMIŠKA KROŽNA SPREHAJALNA POT (1,5 ura)

Izpred KTC navzgor skozi vas in pri tabli, ki označuje konec vasi Hrib levo, mimo Ograde, dalje do konca asfalta in naprej mimo Dolin, se držimo levo, mimo vikenda, skozi Lom in levo na travnato pot, ki se pod Vrhvrat združi z asfaltno cesto, ki vodi nazaj na izhodišče.

STEZICE NAŠIH PREDNIKOV (4 – 5 ur)

Tradicionalni pohod »po sledeh naših prednikov« poteka vsako leto na predzadnjo soboto v juliju po stezah, ki so jih nekoč naši predniki uporabljali kot povezovalne poti med zaselki in vasicami. Izhodišče različno, zaključek vedno v Novem Kotu.

TRAVA – PODPLANINA – STARI KOT – NOVI KOT (4 – 5 ur)

S Trave sledi vzpon po gozdni poti proti Travljanski gori in naprej do zaselka Hrib ter naprej v spodnjo Podplanino. Pri kapelici po poti navzgor in po robu doline Čabranke do križa na vrhu, dalje proti Kurji vasi in naprej do cerkvice sv. Frančiška v Starem Kotu in dalje skozi Grič do Novega Kota.

LAZEC – GORICA – NOVI KOT (2 – 3 ure)

Na Lazcu pot zavije proti vaški mlaki »Pr’ štal«, sledi vzpon po gozdni cesti do Gorice, po po glavni cesti Lazec–Stari Kot ter nato desno po gozdni poti do Novega Kota.

PODPLANINA – IZVIR ČABRANKE – STARI KOT – NOVI KOT (3 ure)

Iz spodnje Podplanine po cesti do zadnje hiše ob Čabranki, nato ob strugi reke navzgor proti njenemu izviru in naprej ob potoku Sušica vzpon proti Kurji vasi oz. Staremu Kotu, mimo cerkve svetega Frančiška naprej čez Grič v Novi Kot.

SREDNJA VAS – PRETVORNIK – NOVI KOT (3 ure)

Pri hiši Srednja vas 19 desno navzgor po gozdni cesti ter nato na levo na prvo gozdno vlako, sledi vzpon do obračališča in naprej do pretvornika ter po cesti do obračališča, dalje po poti do Starega Kota ter po cesti do Novega Kota.

turizem-loski-potok18

 

turizem-loski-potok13